Svensk husmanskost.

Svensk Husmanskost.

Jag, Bella och Linnea bestämde oss för att laga köttbullar, pressad potatis, grönsaker och knäckebröd för att vi tyckte att de verkade vara en god och typisk svensk maträtt,

vi tyckte även att det var en lagom avancerad rätt.



Samarbetet.

Samarbetet i gruppen tycker jag gick bra, vi fördelade allt arbete så att alla hade någonting att göra, på så sätt gjorde vi att vi följde tidsplanen korrekt. För att samarbetet skulle fungera var vi tvungna att kommunicera med varandra och berätta vad som behövdes att göra och vad som inte behövdes att göra så att man inte började med något som redan var klart.



Köttbullens historik.

Det sägs att köttbullen är typisk svensk, men riktigt så kanske det inte är, ingen vet riktigt varifrån köttbullen kommer ifrån, men det är bevisat att på Richard den II s hov i England bjöds det köttbullar och på den tiden fanns även recept på smakrika köttbullar i Bagdad

Köttbullen började först lagas och ätas av vanligt folk i Sverige på 1850-talet. På 1850-talet så lagade man köttbullar i en vedspis eller i en köttkvarn, då kunde man steka köttbullen. När det inte fanns vedspis eller köttkvarn så kokade man köttbullen och då var det bara en kokt bulle.



Tallriksmodellen.

Vår maträtt håller sig utmärkt till tallriksmodellen eftersom det är protein och fett i köttbullarna, det är kolhydrater i potatisen och det finns vitaminer och mineraler i morötterna. Jag har gjort en skiss på hur våran maträtt såg ut på en ungefär och så här blev den.


Vad är husmanskost?

Husmanskost är traditionella maträtter och drycker, det är ofta väldigt vanliga råvaror med i maträtten som exempelvis potatis och morötter.



Budget.

Det ni ser nedan är är våran tabell för vad maten kostade. Vi fick en budget på 50 kr och den blev lite tight men det fungerade ändå. Jag har skrivit ingredienserna i en spalt, kostnaden i butik och mängden som man köpte varan i en spalt och den sista spalten står det hur mycket det kostade för oss, alltså för tre portioner på en ungefär.



Ingredienser -

Kostnad butik -

Kostnad 3 port -

Nötkött - 200 gram

51,00 kr (500 g)

19,00 kr

Potatis - 6 styck

27,00 kr (1 kg)

8,00 kr

Matlagnings grädde - 1 dl

12,00 kr (250 ml)

4,00 kr

Gullök - 1 styck

2,00 kr (styck)

2,00 kr

Morot - 2 styck

10,00 kr (500 g)

2,00 kr

Ägg - 2 styck

15,00 kr (6 st)

5,00 kr

Gurka - ¼

7,00 kr (styck)

2,00 kr

Ströbröd -1 dl

16,00 kr (400 g)

3,00 kr

Margarin - 1 msk

23,00 kr (500 ml)

2,00 kr

 

Summa - 163,00 kr

Summa – 49,00 kr

 

Källa:

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/scan/pressrelease/view/koettbullens-historia-mamma-scan-under-staendig-utveckling-224204

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0