Katapulten

Katapulten.
Av: Fanny 9a

12 glasspinnar, 2 blompinnar, en klädnypa, en gummisnodd och en träskiva var det material vi fick för att tillverka vår alldeles egna katapult. Vi hittade idéer ifrån hemsidor på nätet, bilder och sedan var det upp till vår egen fantasi att hitta den konstruktion som skulle få ärtan att flyga så långt som möjligt.

Planering/Genomförande.
När vi började planera konstruktion och design, använde vi
som sagt våra egna idéer, men vi fick även inspiration med hjälp av bilder
och en del hemsidor i ämnet. Vi fick läsa oss till att förstå hur man
själv kan producera en lyckad katapult. Vi ville göra en katapult som
kunde skjuta så långt som möjligt, det var det vi främst var ute
efter. För att hitta den optimala designen på katapulten,
ville vi att den skulle vara unik, men ändå
se ut som en klassisk katapult. 
Vi började skissa och rita med förklarande ord.
Vi delade även upp arbetet så att var och en alltid skulle ha någonting att göra, vilket resulterade i att katapulten gick snabbare att ta fram.
Genomförandet var inte så besvärligt som man kan tro, våra skisser och planering hade gjort vårt arbete
enklare. 
 

En klassisk katapult. 
Våran katapult.


Ritning.
Vi började först med själva designen. Vi började att skissa hur vi ville att den skulle se ut. Det blev en blandning av allt vi hade sett på hemsidorna och de olika bilderna vi sett av en katapult. Vi gick igenom allt ör att den skulle bli så bra som möjligt. När vi sedan skissade ner vår konstruktion på papper tänkte vi även på regeln ”Det man vinner i kraft förlorar man i väg”, alltså att vinken på hävarmen inte får vara för stor, för då förlorar man det i väg. Om hävarmes vinkel är för stor ansåg vi att den kommer ge katapulten mindre effekt och då kommer kraften bli mindre.
Om man istället gör hävarmen precis så stor att koppen där kulan ska ligga i, når precis över, blir kraften starkare och på så sätt flyger kulan längre.
När vi skissade upp vår konstruktion på papper, använde vi oss mycket av våran fantasi och egna erfarenheter för att skapa bästa resultat.
Vi blev riktigt nöjda och katapulten blev precis lika lyckad som vi hade tänkt oss.
När vi satt och skissade, kände vi att att vår katapult inte är till för våld. Vi valde därför en neutral och varm färg på träplattan. Grön. Den gröna färgen sägs vara den mest behagliga färgen för ögat. Många menar att den ger en lugnade och uppfiskande effekt, därför används den färgen ofta av läkare på sjukhus.

Konstruktion.
Vår katapult är i stora drag rätt enkel. Den bygger på en konstruktion baserat på våra egna idéer, och vår egen design. När vi började bygga, limmade vi först fast glasspinnarna på kanten av träplattan så att katapulten skulle bli stadig.. Därefter började vi bygga modellen efter vår skiss.
Vår tanke med konstruktionen var inte att häv armen skulle vara så lång som möjligt, utan vi anser istället att kraften i katapulten är lika viktig och det var det vi fokuserade på.
Hela idén och grunden till själva katapulten ligger i gummisnodden. Ju hårdare gummisnodden är spänd, desto mer kraft kan hävarmen slungas iväg med. Det gör att föremålet slungas iväg längre och fortare. Vi byggde stoppstången så att kulans skål på hävarmen skulle sluta precis där stoppstången börjar. På så vis kan kulan slungas iväg uppåt och längre istället för rakt ner i marken.





Vidareutveckling samt Felkällor.
Om jag skulle ändra någonting på katapulten som Amanda och jag har tillverkat, hade jag velat att kulan flög längre, än vad den gjorde. Min första tanke var att man kunde tillverkat katapulten på kanten av träplattan. Då jade vi kunnat spänna gummisnodden hårdare, och givit hävarmen en större vinkel .Kulan hade då kunnat slungas iväg med en större kraft, och kommit ännu längre.

Felkällorna till våran katapult är ganska simpla, ifall man spänner gummisnodden för hårt och drar hävarmen för långt, kan hävarmen spricka. Då riskerar man att hela katapulten går sönder och kan inte användas alls.

En annan felkälla kan även vara att gummisnodden, blir för slapp då den använts för länge och kan inte ge samma effekt som en ny gummisnodd. Den sista felkällan med gummisnodden kan också vara att den går av.


Hävstångsprincipen.
Hävstångsprincipen handlar om vikt. Om jag tar vågen som ett exempel så blir det enklare att förklara.

Hävstångsprincipen användes mycket förr i tiden när man skulle väga exempelvis mat och guld vid förhandlingar. Man använder den principen då det ger en klar syn på vilket föremål som väger mest. Den enda felkällan inom detta ämne kan vara att man lägger/hänger vikterna på olika avstånd på hävarmen. Om vikt ”a” hamnar längre mot mitten än vikt ”b” så blir vikten ”a” ”lättare”, eftersom den stabiliserar och ger ifrån sin tyngd mot mitten och gör att vikt ”b” värkar tyngre. Viktigt är att man hänger vikterna på rätt avstånd.




Historia.
Arkimedes föddes 287 år fKr. Och dog 212 år fKr. Han var en av de som uppfann katapulten. Han var den som kom på idéen med katapulten. Sedan dess har en vidareutvecklats med åren. Idag används dock inte katapulten lika mycket som förr i tiden. Då användes den i ofta i bl.a krig. I kriget använde man katapulten som vapen, för att slunga iväg stenkulor med vikten över 50 kg mot sina fienden. På den tiden fanns det inte vapen som existerar idag utan de vapen som de skyddade sig med var i princip hammare och pilbåge. Då var katapulten ett riktigt bra vapen att skydda sig med eftersom de kunde anfalla på avstånd vilket räddade många liv.
Katapulten är nu för tiden ett väldigt omodernt vapen, den används inte alls på samma sätt idag. Faktum är att den används nästan inte alls.






Källor.
1a katapult bilden - http://www.google.com/imgres?q=katapult&start=96&um=1&hl=sv&client=safari&rls=en&biw=1280&bih=583&tbm=isch&tbnid=YTUIoa-gt8Fw9M:&imgrefurl=http://www.hobbydirekt.de/Krick/Historische-Schiffe/Normannisches-Katapult-Baukasten-Krick-800813::122635.html&docid=rq8aamNk6Gw-zM&imgurl=http://www.hobbydirekt.de/images/product_images/info_images/kr800813.jpg&w=280&h=241&ei=AZtZUI6hLuj44QTfsoD4BQ&zoom=1&iact=hc&vpx=971&vpy=4&dur=1086&hovh=192&hovw=224&tx=172&ty=79&sig=112874883704723819519&page=5&tbnh=126&tbnw=144&ndsp=24&ved=1t:429,r:23,s:96,i:78 2012-09-18

http://wadbring.com/historia/sidor/weapon.htm 2012-09-16

http://sv.wikipedia.org/wiki/Katapult 2012-09-18


RSS 2.0