Morots planflöjt.

Av Fanny 8a!

Kims nya Livsstil.

Kim.

Kim är en Tjej på 20 år hon tycker att det svårt att hantera sin ekonomi. Kim har ingen koll på hur mycket hon påverkar miljön med tanke på allt som finns i all fast food mat och hennes hennes hälsa. Jag kommer att hjälpa Kim med detta och ge henne mina råd och dela med mig av mina kunskaper inom detta ämne. Kim vill väldigt gärna flytta hemifrån och hyra en studentlägenhet och har massvis med frågor inom detta ämne vilket jag kommer att hjälpa Kim med.

 

Kim vill väldigt gärna hyra en studentlägenhet i Stockholm stad men har ingen riktig koll på villkoren som gäller. En studentlägenhet i Stockholm är mycket mer annorlunda mot att hyra en studentlägenhet i exempelvis Göteborg eller Malmö eftersom det är så pass många studenter som vill hyra lägenhet i just Stockholm. För att hyra en studentlägenhet i Stockholm så måste man stå i kö och det kan ta ända upp till 2-3 år så för Kim hade det varit bra om hon hade ställt sig i kö när hon var 17 år. Det finns en årsavgift på 225 kronor per år när man står i kö för en studentlägenhet.

En liten etta som är en studentlägenhet i Solna kostar Ca 4500 kronor.

Uppsägningstiden är inte alltid desamma på alla studentlägenheter, Det varierar eftersom det finns olika hyresavtal med uppsägningstiden brukar oftast vara på 3-4 månader.

Det är viktigt att komma bra överränns med sin hyresvärd annars kan det hända dåliga saker exempelvis att bli kickad från lägenheten.

Det är mycket att ta tag i när man ska hyra en studentlägenhet hon måste skaffa en hemförsäkring. Jag har kollat runt lite för att hjälpa Kim med hemförsäkringen och jag har hittat en på Trygghansa för studenter som kostar 500 kronor per halvår som verkar bra, de kan ersätta saker från ditt hem med 200 000 kronor.

Kim vill även ta med sig sin tv från flickrummet och undrar hur mycket det kostar, på radiotjanst.se kostar det ingenting att ändra adress men tv och radion kostar en års avgift på 2075 kronor.

Jag har kollat runt på olika elbolag, Vattenfall, godel , elverket, eon, Mälar Energi och det som jag tyckte passade bäst för Kim var Mälar Energi, de hade bra miljöalternativ vilket var vattenkraft som är bra på olika sätt, det kostar ca 750 kronor/månad vilket jag tycker var ett bra pris.

 

Kim har många vänner och tycker därmed att det är roligt att vara ute med sina vänner på kvällarna och även träffa nytt folk, Kim tycker om kläder och mode och vill därför ha de rätta kläderna och de snyggaste skorna. Men det Kim inte tänker på är att ibland köper hon saker som hon egentligen inte har råd med, som exempelvis här om dagen köpte Kim ett par jeans som kostade 1200 kronor. Nu

märker Kim att att dom inte sitter så snyggt och hon har dessutom inte råd med dessa jeans. Det jag tycker att Kim borde göra i detta läge är att leta reda kvittot hon fick när hon köpte jeansen.

Kim inte vet vad ett kvitto är.. ett kvitto en pappers lapp man får när man handlar en vara och där på ska det stå vad man har köpt, hur mycket det kostade och när man köpte det. Kim ska då fråga i affären om de har öppet köp på just de jeansen. Öppet köp menas det med att man får lämna tillbaka varan man har köpt och får pengarna tillbaka, man får inte ha använt varan om man ska lämna tillbaka den. Det är dock inte lag på att man måste ha öppetköp men de flesta varuhus och stora märken har oftast det. Förhoppnings vis så har de öppetköp på jeansen så är det bara säga att hon inte tycke om de och att hon vill ha pengarna tillbaka, Kim måste även vara tydlig så att hon vill ha pengarna tillbaka på sitt kort eller i kontanter och inte på ett tillgodokvitto för ett tillgodokvitto är bara som ett presentkort som man får handla vad man vill i samma affär för samma pris, det vill inte Kim hon behöver pengarna till annat.

 

Kim har gjort några fler dåliga köp under den senaste tiden som hon vill ha hjälp med. Jag kommer självklart att hjälpa Kim med detta.

  • Kim har köpt ett par skor förra månaden och de har gått sönder i sulan, de Kim borde göra är att hon ska reklamera skorna, alltså gå tillbaka till affären hon köpte de ifrån och berätta vad som har hänt och hon kan även visa upp kvittot så att de som jobbar i affären vet när Kim köpte skorna. Man har rätt att reklamera en vara i upp till 3 år. Då har de en skyldighet att 1. Reparera varan 2. Ge dig en ny vara. 3. Ge pengarna tillbaka.

  • Kim fick ett erbjudande på internet förra veckan om en Iphone hos Tele2 (inklusive abonnemang) som hon nappade på och nu ångrar hon sig. Som man ser på tele2s hemsida så har man 14 dagars ångerrätt om man köpte något på deras hemsida eller av någon av deras försäljare så det ända Kim behöver göra är att ringa upp Kundservisen på tele2 och säga upp hennes abonnemang. Det händer ofta så att folk tror att man alltid får ångra sitt köp men tyvärr är det inte så.. Det är bara om man köper något av en telefonförsäljare, på internet, på postorder eller av en hemförsäljare man får ångra sitt köp i 14 dagar. Så i detta fall så hade Kim tur att hon köpte det på internett och kom på det inom 14 dagar annars hade det blivit riktigt krångligt för henne.

  • Kim har köpt ett Playstation för ett tag sen för pengar som hon inte hade och tog därmed ett sms lån utan säkerhet vilket inte var så smart eftersom sms lån är oerhört dyrt. Nu när Kim ska försörja sig själv så kommer det bli tufft med tanke på att hon kanske inte har råd att betala tillbaka lånet som blir dyrare och dyrare för varje dag. Det Kim måste göra för att det ska få det att fungera är att hon går tillbaka till affären med sitt playstation och kvittot och fråga om det är öppetköp på det, om det är det så får Kim tillbaka sina pengar och hon betalar tillbaka lånet direkt. Om det inte är öppet köp på tv spelet så är mitt förslag att hon säljer spelet på exempelvis Blocket.se så hon får pengar att betala tillbaka lånet.

  • Kim kunde inte betala sin mobilräkning förra månaden (800 kr.) och påminnelser har kommit och det har lagt avgifter på detta och hon har inte betalat detta häller, ärendet har hotats att gå till inkasso vad kan hända undrar nu Kim..? Jo för det första så är det så om man inte betalar en räkning, i detta fall mobilräkningen så får man först två påminnelser och på varje påminnelse så lägger de på ca 50-70 kronor. Nu när Kim inte har betalat detta så hotas det att gå till inkasso. Om Kim inte kan betala sin faktura, kan den gå till inkasso, vilket betyder att företaget som har en fordran på Kim, kan skicka vidare hennes ärende till kronofogden. Om det skulle gå så långt riskerar Kim att få en betalningsanmärkning (prick i registret) och det skulle verkligen inte vara bra, för Kim, som då inte kommer kunna ta lån de närmaste 3 åren.

 

Vad är..?

Vad betyder det..?

Avbetalning

Om man köper en vara på avbetalning så betyder det att man betalar en mindre summa pengar under en längre tid, men det är inte bra att köpa en vara på avbetalning eftersom man måste betala mer än vanligt för att det läggs på olika typer av avgifter även om det erbjuds räntefria avbetalningar. Innan man ska köpa något på avbetalning så är det bra om man kollar upp vad den effektiva räntan är för avbetalningen är.

Betalnings-anmärkning.

Betalningsanmärkning är en anmärkning man får i registret som ligger där i hela 3 år om man inte betalar sin skuld, om man har denna anmärkning så kan det leda till att man får det svårt att låna pengar på marken till exempelvis lägenhet.

 

Reklam.

Reklam finns egentligen överallt vart vi än befinner oss men jag kommer att fördjupa mig inom tv och radio reklam vilket Kim verkar dras lättast åt. Reklamen finns för att producenterna marknadsföra deras vara/tjänst och vill att man ska köpa den. Reklamen visar oftast bara de goda sidorna av produkten eftersom företaget/producenterna vill att vi konsumenter ska köpa den såklart men de får absolut inte ljuga eller hitta på någon om varan gör reklam för.

I Sverige är det förbjudet att göra reklam för tobak eller alkohol men man får dock göra reklam på öl som visas en hel del på tv.

Det finns en tv kanal och en radio kanal som är lite speciella för de får inte sända reklam överhuvudtaget och de är Sveriges radio och SVT. För att kom ska kunna förhindra sig från att köpa allt som reklamen visar kan hon förhindra att få all reklam som man normalt får, Kim kan ringa till SWEDMA:s register från en fast telefon, där kan hon beställer en blankett som är en anmälan om att hindra adresserad reklam.

Kim kan spärra sitt hem telefon nummer från alla telefonförsäljare genom att ringa till Nix-telefon och knappa in sitt nummer sen ringer man in igen tidigast 2 dagar senare och senast 4 veckor efter det samtalet för att aktivera spärren.

 

Mobil.

Kim hade en hög mobilräkning förra månaden och vill ha ett eller flera tips på hur hon kan göra för att sänka den, så jag har kollat runt på lite abonnemang hon kan teckna för olika operatörer och så här ser de ut.

    Operatör.

    Abonnemang.

    Pris/mån.

    Telenor.

    Pott med surf.

    299,00 kr

    Tre.

    3surf max.

    299,00 kr

    Telia.

    Telia Mobil Flex Medium

    399,00 kr

Vad innebär abonnemangen..?

  • Telenor, Pott med surf – 3000 fria sms inom Sverige, Ringa för 299,00 kronor i månaden vilket kostar 49 öre/min och fri surf (3 Mbit/s ) inom hela Sverige.

     

  • Tre, 3surf max – Ringer för endast 0,39 kr/min, ett sms kostar 0,39 kr inom Sverige, Fri surf för 10 Mbit/s om man överstiger 10 GB så surfar man gratis men med lägre datahastighet (4,5 Mbit/s).

     

  • Telia, Telia Mobil Flex Medium – 1000 fria sms/mms inom Sverige, 1000 fria minuter att ringa för, då kan man surfa upp till 5 GB i 10 Mbit/s. Då betalar man en fast månadskostnad för att ringa, skicka sms och att surfa. I detta abonnemang ingår även en ny mobiltelefon.

 

Mitt tips är att Kim ska teckna ett abonnemang hos Telenor , hon kan skicka nästan hur många sms hon vill och ringa för ett billig men ändå ett begränsat pris så att hon är tvungen att vara mer ansvarsfull med hur mycket hon ringer för. Vilket gör att hon sänker sin månadskostnad för mobilräkningen.

 

 

 

Mat.

Kim har en ovana att äta snabbmat som man värmer i mikron och hon äter gärna på fast food ställen, så jag har gjort en enkel vecko matsedel åt Kim för att hindra detta, rätterna är hyfsat enkla att laga och mycket nyttiga.

 

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lördag

Söndag

Frukost

En smörgås med ost, ett äpple, yoghurt och flingor.

En smörgås med skinka, fil med honung och ett glas juice.

Fil musli och ett glas oboy.

En ägg macka, och ett glas mjölk.

En toast med ost och skinka, ett glas juice och en apelsin.

Äggröra och bacon med ett glas juice.

Frukt-

sallad och oboy.

Lunch

Tonfisk - sallad

En kyckling wrap med sallad och tomat.

Salsa med avokado, papaya och tomat.

Couscous och tomat sallad med yoghurt.

Tomat och avokado sallad.

Rotfrukts-soppa.

Broccoli soppa.

Middag

Vitlökssekt kycklingfilé med couscous.

Grönsakswok

Bulgursallad med haloumi.

Laxgryta.

Pho soppa med kött.

Kikärtssallad med fetaost.

Grekisk

sallad.

Pris

Ca 80 kr.

Ca 75 kr.

Ca 80 kr.

Ca 95 kr.

Ca 100 kr.

Ca 75 kr.

Ca 85 kr.

 

Kims nya hushållsbudget.

Kim har haft det svårt med sin hushållsbudget eftersom hon har inte tänkt sig för innan hon köper saker vilket kan leda till att hon inte har råd att betala sin hyra och då kan det leda till att hon kan få en betalningsanmärkning vilket hon INTE vill.

Kim har ansökt om fullt studiebidrag vilket är på 2 796 kronor i månaden, Studielånet är 6 124 kronor i månaden plus att hon jobbar extra på en bensinmack och får en lön som är 3500 kronor i månaden vilket blir 12 420 kronor i månaden. Studielånet är bara ett lån som man sedan måste betala tillbaka när man har slutat studera. Om man slutar studera på en hösten så betalar man tillbaka sitt lån nästa år på hösten, men det är inte desamma om man slutar studera på våren, då ska man betala tillbaka sitt studielån i slutet av hösten. Man måste ha betalt tillbaka alla pengar efter 25

år, man måste även betala enligt sin återbetalningsplan som man gör. Om man vill betala tillbaka snabbare kan man skicka in extra inbetalningar.

 

 

 

 

Så jag har gjort en hushållsbudget till Kim.

Inkomster.

Utgifter.

Studiebidrag– 2796 kr.

El - 750 kr.

Studielån – 6124 kr.

Telefon - 300 kr.

Lön – 3500 kr.

Mat - 2400 kr.

 

Tv - 170 kr.

 

Hemförsäkring - 100 kr.

 

Transport - 500 kr.

 

Nöje - 400 kr.

 

Hygien - 300 kr.

 

Skönhet - 300 kr.

 

Kläder -700 kr.

 

Hyra - 4500 kr.

 

Träning – 400 kr.

 

Övrigt -550 kr.

 

Sparande - 1050 kr.

Summa: 12 420 kr.

Summa: 12 420 kr.

 

 

 

Källor!

http://79.136.125.129/trygghansa_forsakring/forsakring.asp?id=15

http://www.radiotjanst.se/sv/kundservice/adressandring/

http://www.telia.se/privat/mobilt/abonnemang/flex/flexabg.page?phoneRef=&subscriptionRef=/privat/mobilt/abonnemang/flex/medium.product.pagelet&flexSize=MMM&tiePeriod=24

http://www.tre.se/Privat/Abonnemang1/Oversikt-abonnemang/

http://www.telenor.se/privat/abonnemang/telenor-pott-med-surf-299/index.html

http://www.linasmatkasse.se/linas_originalkasse/exempelkasse

http://nyttigarecept.se/

http://www.mathem.se/

http://receptfavoriter.se/Search.html?ordering=&searchphrase=all&searchword=nyttigt

http://www.konsumentverket.se/

https://www.elskling.se/elsklingar.php

http://www.sssb.se/index.php?page=areainfo_525

http://www.csn.se/

http://www.tele2.se/kundservice/byta-uppsagning.html

http://www.kronofogden.se/

För Ung.

För ung?

 

För ung är en dikt som handlar om att man är för ung för nästan allt, känna, älska, ta ansvar osv.. Det jag har skrivit nedan är mina egna tankar och resonemang kring denna dikt. Dikten ger mig mer frågor än svar.

 

När jag läser denna dikt tänker jag direkt att den inte är sann. Varför är det självklart att en ung människa inte kan känna eller älska? Unga människor kan också gå igenom händelser, som kan göra ont eller kännas tungt. Bara för att en person är ung skulle det inte betyda lika mycket då?

 

Jag håller verkligen inte med om det. Denna dikt får mig direkt att tänka på att jag själv har gått igenom, saker som har fått mig att må dåligt. När en ung person mår dåligt är det precis samma känslor som hos en vuxen.

 

Spontant skriver denna person att man är för ung för att känna. Jag tror självklart inte att alla människors känslor är likadana, men man kan aldrig vara för ung eller för gammal för att ha känslor. Förmodligen kan man reagera olika beroende på vilken ålder man har, men innerst inne har man lika lätt att känns sorg som lycka oavsett ålder, tror jag.

 

Personen som har skrivit denna dikt måste antagligen ha något i bakhuvudet, något som han/hon vill försöker säga, men utifrån mina egna erfarenheter kan jag inte se vad det skulle vara. Jag är tycker att det är viktigt att kunna visa känslor, om man ör glad eller ledsen och då spelar åldern ingen roll.

Om mig!

Hejsan, jag heter Fanny och är 14 snart 15 år som går i 8an på träkvista skola. På den här bloggen kommer jag lägga upp mina arbete. Mina lärare kan kommentera mina inlägg och därmed ge mig feedback och på så sätt får jag ett bättre resultat på mina arbeten.








RSS 2.0